Vi ble over snittet vininteressert etter et besøk på en fantastisk bakgårdsrestaurant i Firenze hvor vi ble servert en nydelig Chianti av en meget hyggelig og dyktig kelner tilbake i 2011. Etter dette har vi økt kunnskapsnivået og utvidet repertoaret jevnt og trutt, og ideen om å etterhvert produsere noe eget vokste sakte, men sikkert frem.
Vinteren 2021 bestemte vi oss for å plante våre egne vinstokker med formål om lage vår egen musserende vin. Ca 600 vinstokker med druesorten Solaris og 50 med Rondo ble plantet den våren. Mye jobb var det, og mere jobb skulle det vise seg å bli. I årene etter dette har vi utvidet med mer Solaris, og vi plantet også noe Chardonnay, Spätburgunder og Johanitter våren 2023. Vi har i 2024 ca 3000 vinstokker.
Vi ønsker å skape en bærekraftig og levedyktig vingård som produserer i mange tiår fremover. For å oppnå dette mener vi at plantene må klare seg selv i størst mulig grad, slik at plantene tilpasser seg de biologiske og klimatiske forholdene de skal vokse i. Det betyr at vi er restriktive med vanning og bruker ikke kunstgjødsel, kun gjødsel fra griseproduksjonen på gården. På denne måten lærer plantene seg bedre å nyttegjøre den energien de har til rådighet, ved at de for eksempel gror røttene nedover i søken etter vann istedenfor å spre røttene langs overflaten. Dette betyr at vi i de første årene vil ha noe mindre tilvekst og produksjon enn om vi hadde tilført mer energi gjennom vann og ekstra næring. Men vi er overbevist om at dette vil lønne seg på sikt.
Spenningen er alltid stor når snøen forsvinner og våren melder sin ankomst. Etter å ha gjort oss noen erfaringer de første årene ser vi at det kan være enkelte ting vi må ta ekstra hensyn til. Sen nattefrost, gjerne tidlig i mai, har gitt en del planter problemer og satt de tilbake en god stund. Sen beskjæring er et tiltak vi har innført og tester ut for å bøte på dette. I tillegg freser vi mellom radene for å øke jordtemperaturen som igjen stimulerer til raskere vekst i plantene.
I vingården plukker vi de første årene av nesten alt som er av druer for at plantene skal få mest mulig energi til å vokse istedenfor å produsere frukt, derfor blir avlingen veldig liten de første årene man anlegger en vingård. Neste sesong kan man beholde noe mere frukt, noe som forhåpentligvis gir flere flasker i kjelleren. Andre oppgaver er blant annet fjerning av sideskudd, oppbinding av planter og ikke minst klippe gress. Fresing gjøres også jevnlig igjennom sesongen for å holde ugress og konkurranse fra dette nede, i tillegg øker dette grøntgjødsling vesentlig og vi stimulerer de biologiske prosessene i jordsmonnet.
For å finne riktig høstetidspunkt måler man sukkerinnholdet, kjenner på smak og ser på farge og skall og mye annet om man vil. At vinmaking er en vitenskap og et uendelig fagfelt å komme over betviler vi ikke, men vi har tro på at man kommer langt med nysgjerrighet, pågangsmot og litt hjelp også. Å gå i vingården gjennom høsten å smake og kjenne på utviklingen druene har i smak og lukt er utrolig spennende og givende.
En av årets viktigste og mest spennende hendelser. Snart skal man få smake og lukte på årets sesong.
Å presse på lavt trykk er viktig når man presser druer til musserende vin. Bruker man for høyt trykk risikerer man å presse ut en del uønskede smaker og lukter fra skallet på druene.
Når mosten er satt og gjæring startet, starter også en daglig rutine for å sjekke blant annet PH og sukkerinnhold.
Hengsrudveien 62
3174 Revetal
Norge
© Bjerke Gård frilandsgris og vin