Vingården


Vi ble over snittet vininteressert etter et besøk på en fantastisk bakgårdsrestaurant i Firenze hvor vi ble servert en nydelig Chianti av en meget hyggelig og dyktig kelner tilbake i 2011. Etter dette har vi økt kunnskapsnivået og utvidet repertoaret jevnt og trutt. Vinteren 2021 bestemte vi oss for å plante våre egne vinstokker med formål om lage vår egen musserende vin. Ca 600 vinstokker med druesorten Solaris og 50 med Rondo ble plantet den våren. Solaris og Rondo er druesorter som er tilpasset et nordisk klima og skal takle en noe kortere vekstsesong og våre vintre.  

Bærekraft


Vi ønsker å skape en bærekraftig og levedyktig vingård som produserer i mange tiår fremover. For å oppnå dette mener vi at plantene må klare seg selv i størst mulig grad, slik at plantene tilpasser seg de biologiske og klimatiske forholdene de skal vokse i. Det betyr at vi er restriktive med vanning og bruker ikke kunstgjødsel, kun gjødsel fra griseproduksjonen på gården. På denne måten lærer plantene seg bedre å nyttegjøre den energien de har til rådighet, ved at de for eksempel gror røttene nedover i søken etter vann istedenfor å spre røttene langs overflaten. Dette betyr at vi i de første årene vil ha noe mindre tilvekst og produksjon enn om vi hadde tilført mer energi gjennom vann og ekstra næring. Men vi er overbevist om at dette vil lønne seg på sikt.  

Vår

Spenningen var stor når vi ventet på å se hvordan fjorårets planter hadde klart seg gjennom vinteren. Fasit - de fleste klarte seg greit, men den nedre delen av feltet vi plantet i 2021 gir noe dårligere resultater enn resten. Alt i alt er vi godt fornøyd. Vi har også hentet inn litt eksperthjelp i form av Eirik Lund Andersen som veileder oss både i vingårdsarbeid og vineriet. Han innehar meget høy kompetanse fra både utdanning og erfaring fra flere andre land innenfor faget. Vi startet også å plante et nytt felt, ca 950 nye vinstokker hovedsakelig med Solaris og noe Rondo. 

sommer

I vingården har vi plukket av nesten alt som er av druer for at plantene skal få mest mulig energi til å vokse istedenfor å produsere frukt, derfor blir avlingen veldig liten de første årene man anlegger en vingård. Neste sesong kan vi beholde noe mere frukt, noe som forhåpentligvis gir flere flasker i kjelleren. Andre oppgaver er blant annet fjerning av sideskudd, oppbinding av planter og ikke minst klippe gress. 

Høst

For å finne riktig høstetidspunkt måler man sukkerinnholdet, kjenner på smak og ser på farge og skall og mye annet om man vil. At vinmaking er en vitenskap og et uendelig fagfelt å komme over betviler vi ikke, men vi har tro på at man kommer langt med nysgjerrighet, pågangsmot og litt hjelp også. Vår første avling var heller ikke veldig avskrekkende når det kommer til tidsbruk, ca 1 times innhøstings tid er nok for et avvik å regne mer enn normalen. Å gå i vingården gjennom høsten å smake og kjenne på utviklingen druene har i smak og lukt er utrolig spennende og givende.

 

Vineri

Innhøsting

En av årets viktigste og mest spennende hendelser. Snart skal man få smake og lukte på årets sesong. 

Pressing

Å presse på lavt trykk er viktig når man presser druer til musserende vin. Bruker man for høyt trykk risikerer man å presse ut en del uønskede smaker og lukter fra skallet på druene. 

Måle, måle, måle...

Når mosten er satt og gjæring startet, starter også en daglig rutine for å sjekke blant annet PH og sukkerinnhold.